2011. augusztus 31., szerda

"Az értékeidet felfordító pillanat"

Dr. Wayne W. Dyer, A váltás - Az ambíciótól az értelemig, Az életcélod megtalálása című filmjében bemutatja, hogy milyen változás történik a nők, illetve a férfiak gondolkodásában azután, hogy ráléptek a spirituális útra. A tanulmány címe, - melyben kutatási eredményeket mutat be a filmben - "Az értékeidet felfordító pillanat".

"Négy tényezőt vettek figyelembe: Férfiak és nők, előtte és utána.
Nos egy ilyen (az előzőekben leírt) kvantumpillanat előtt, megkérték őket, hogy sorolják fel az életük legfontosabb prioritásait, a legfontosabbtól a legkevésbé fontosig.

A férfiak esetében:
  1. és legfontosabb érték, amit megtanultak a gazdagság volt, a pénz halmozása. Ez nem is olyan nagy meglepetés, hiszen bennünket, férfiakat arra tanítanak, hogy az a dolgunk, hogy eltartsuk a családot, hogy haladjunk.
  2. legfontosabb érték, a kalandérzés volt. Hogy nekiindulj és meghódítsd a világot.
  3. a teljesítmény. Férfiként arra nevelnek bennünket, hogy azt higgyük, hogy azok vagyunk, amit csinálunk, amit létre tudunk hozni.
  4. az öröm gondolata. Tudod, kimenni a srácokkal, legyen minél több randid, annyit szórakozz, amennyit csak tudsz.
  5. érték a tisztelet. Mi férfiak tudjuk, hogy ez mit akar jelenteni... "Nem tisztelsz eléggé ember!" Ha felnősz, vagy akár gyerek vagy, és nem kapsz tiszteletet, verekedés lesz belőle.
A kutatás második része, egy kvantumváltás utáni állapotról szól. Ugyanazok a kérdések, de évekkel később.
  1. helyen álló érték a spiritualitás. A legelső dolog átalakult a pénzszerzésről a spiritualitásra, ami még csak rajta sem volt az előző listán.
  2. a személyes béke. Kevesebb szorongás, vagy stressz.
  3. a család. A család a másik listán is ott volt, de jóval lejjebb. 
  4. Isten akarata. Ez mondja ki, hogy van egy célérzék.
  5. az őszinteség. Nemcsak úgy őszinte, hogy nem lopok, hanem, hogy milyen őszinte vagyok emberként, az érzelmeimmel kapcsolatban.
Ezek voltak a férfiak fő értékei. Látjátok milyen változás ment végbe? Micsoda váltás zajlott le?

A nők esetében ez még meghökkentőbb.
  1. Egy ilyen kvantumpillanat előtt, a legfontosabb érték a család. Ez nem meglepő, hiszen társadalmunkban, kultúránkban úgy nevelik a nőket, hogy jó anyák legyenek, hogy jó lányok legyenek, gondoskodjanak a családjukról, vigyázzanak a gyerekeikre és így tovább.
  2. egyfajta függetlenségérzés.
  3. a hivatás. A nők gyakran nem is érezték, hogy joguk van egy karrierhez, mert kötelességük volt gondoskodni a családjukról.
  4. érték, a beilleszkedés. Hogy olyannak kell lenni, mint a többiek.
  5. végül a vonzó külső. És ez oda alakult, hogy nemcsak az a jó, ha jól nézek ki, hanem az egész értékem attól függ, hogy milyen a kinézetem. Honnan jön ez az egész? [] Menj el egy újságárushoz. A magazinokban, ha megnézed a fényképeket, olyan lányokat látsz, akiknek kicsi a csípőméretük, ott az implantátum, nagy hangsúly a sminken. Legyenek a legjobb márkák, legyen a megfelelő táska stb.
A váltás után az értékek drámaian megváltoztak:
  1. A nők elsődleges értéke: az én személyes fejlődésem. Emlékezzetek, előtte inkább az volt, hogy gondoskodni mindenkiről, úgy csinálni, ahogy elvárják, beilleszkedni. És most hirtelen megváltozik a kérdés, miszerint "Miként fejlődök emberi mivoltomban? Mit érzek magammal kapcsolatban?"
  2. az önbecsülés érzése. "Érek én valamit? Hogy vagyok én magammal? Egy értékes emberi lény vagyok-e?"
  3. a spiritualitás. Az az érzés, hogy kapcsolatban állok valami nálam nagyobbal.
  4. a boldogság. Ez majdnem a lista legalján volt előtte. Milyen gyakran nevelik a nőket arra, hogy fontos legyen a maguk boldogsága? Hogy kötelesség helyett, nyugodtan azt érezhessék, hogy joguk van boldognak lenni.
  5. egy nagyon érdekes érték, a megbocsátás.  Ez nagyon fontos lesz az életükben. Ez jó, mert így meg tudsz bocsátani azoknak, akik félrevezettek arra nézve, hogy mivel is kell foglalkoznod.




"Úgy lehet a legkönnyebben kinyitni azokat az ajtókat, ha megfeledkezel önmagadról, és segítesz a rászorulóknak. A szolgálat a lényeg. A legtöbb ember abban a tévedésben él, hogy azt gondolja: "Magamhoz vonzom mindazt, amire szükségem van az életben!"
Az egyik dolog, amiben mélyen hiszek, hogy nem azt vonzod magadhoz, amit akarsz, hanem azt, ami vagy!"
(Dr. Wayne W. Dyer)

Ivan Iljics halála - "Mi van, ha rosszul éltem az egész életemet?"

Gyönyörű gondolatok Dr. Wayne W. Dyer-től arról, hogy hogyan kerüljük el azt, hogy ezek legyenek az utolsó szavaink.

"Tizenkilenc éves koromban az Egyesült Államok tengerész gyalogosa voltam. És azt a küldetést kaptam, hogy csatlakozzam a USS Ranger anyahajóhoz, mely a Yokuska-nál volt bevetésen, Japánban. Így hát felszálltam a USS Vega hűtőhajóra, Alameda-ban, Kaliforniában. A hajóra való felszálláskor Bill nagybátyám, Bill Volig, aki tanár volt a kaliforniai Hayworth-ban, átadta nekem egy könyv másolatát. A könyv egy Lev Tolsztoj novellagyűjtemény volt. Nemcsak jó regényeket írt, és jó történeteket, de értékes spirituális irodalmat is. Őt tartották Oroszország lelkének. A gyűjtemény első története "Ivan Iljics halála" volt. Ivan Iljics egy bíró volt, aki Moszkvában élt. E történet egyik legfontosabb sajátossága, a feleségével való viszonya, akit lényegében utált, mert lenézte a munkáját, de úgy érezte, hogy a felesége az, aki ezt csináltatja vele, mivel ez egy tiszteletteljes munka. Tele volt belső haraggal és dühvel, a munkája miatt. A novella címe elárulja, hogy meg fog halni. Ivan Iljics fekszik halálos ágyában, a felesége a kezét fogja, az a nő, akit egész életében utált. Felnéz a szemeibe, és ezek voltak az utolsó szavai:
"Mi van, ha rosszul éltem az egész életemet?"
És meghalt... Ez engem nagyon megrázott, megihletett. Elővettem egy papírdarabot, és írtam egy feljegyzést magamnak:
"Kedves Wayne! Ne halj meg, amíg a zenéd még benned van!"
És eszerint éltem az egész életem. 

Amikor meghalsz, visszakerülsz a Forráshoz, és ott leszel a Szeretetben. De a Tao azt mondja, hogy nem kell, hogy meghalj, ahhoz, hogy odakerülj! Meghalhatsz az ego számára, és átengeded magad az Igazi Szeretetnek, amíg még itt vagy. Az az élénk, meglepő, jót akaró és örök minőség, ami jellemzi (az előzőekben leírt) kvantumpillanatot, amely elvezet a változáshoz, valójában egy jelzés, hogy visszatérsz a Forráshoz. Kezdesz a Tao-ból élni. Ez a visszakapcsolódás a célmezőhöz. 

A görög "enthusiasm" szó összetett:
"entheos" és "lasm", aminek a jelentése, "A benned lévő Isten".
Amikor szenvedéllyel, lelkesedéssel vagy valami iránt, akkor igazából Isten beszél hozzád, ezt mondván:
"Ne érj életed végére azt mondva, amit Ivan Iljics mondott: Mi van, ha rosszul éltem az egész életemet?" Nem hiszem, hogy van ennél nagyobb tragédia."

2011. augusztus 7., vasárnap

Milyen érzés az, amikor megismered Igazi Éned, Forrásod?

Dr. Dyer gondolatai az egyesülésről A váltás című filmben:

"Amikor nagy gondolkodók az Istennel való egységről beszélnek, az olyan, mintha egy erő ébredne fel, amely a csend megéléséről szól. Mikor mindenki más alszik és semmi sem zavar, amikor érzed, hogy Te vagy és a Forrás, ekkor vagy a legközelebb Hozzá. Együtt lenni a Forrással nemcsak jó érzés, hanem újszerű tudatosítása isteni mivoltomnak, és hogy mennyire mindenre képes. Az egész a származási helyünkre való visszatérésről szól. T. S. Elliot-nak van egy jó idézete: "Folyton csak keresünk, és az lesz a keresés vége, hogy megérkezünk oda, ahonnan elindultunk, de most először, ismerni fogjuk a helyet."
Elmesélek egy történetet, ami remélem segíteni fog. Amikor elkezdtem írni, nagyon boldog voltam mikor megállapították, hogy idézőjelesen "sikeres" vagyok. A motivációm gyakran az volt, hogy mennyi pénzt hoz ez a könyv? Milyen lesz a következő szerződésem? Mennyi ideig szerepelt a New York Times legjobban eladott könyvek listáján? Hanyadik helyen volt? Meghívtak-e az esti show-ba? Ott leszek-e a Donahue Show-ban?
Stáb tagjai: Állj csak meg! Összezavarodtam. Ha sikeres voltál, már kit érdekel, hogy mi volt a motivációd?
Dr. Dyer: Nos, azt hiszem, kezded másban látni a siker lényegét. Vagyis, a sikert lehet így is érteni, de másképpen is láthatod.
Stáb tagjai: De vannak, akik meghallgatnak. Vagyis mi lennél most, ha nem kezded el valahol?  Úgy értem valahogy elindított, nem?
Dr. Dyer: Ami engem illet, mert az írói munkámról beszélünk, amiben igen, sikeres voltam, de valami odabent azt mondta, hogy valami többről szól az életem. Könyveket írtam a pszichológiáról, a gyenge oldal,  a határok kitolása, a határ a csillagos ég... Jó volt az eladás, bestseller volt mindegyik. De bennem már megindult a váltás. Egy hívást éreztem valami más felé, és láttam a váltást megvalósulni az életemben. Ez a váltás a spirituális irányba történt, egy magasabb tudatosság felé. Izgatottan és szenvedéllyel fogtam neki Krishnamurti és Muktanada könyveket olvasni. Emlékszem, azt mondtam az ügynökömnek, hogy könyvet akarok írni a nagy spirituális gondolatok értelmezéséről.  Erre ő azt mondta, hogy: "Nem, nem, nem! Neked a szexről kell írnod, mert azt jól el lehet adni. Dr. Ruth is írt már egyet, de te sokkal jobb vagy, mint ő." Azt is mondta, hogy van egy másik ötlete is, tehát ez egy kétkönyves szerződés lesz. Írsz egy könyvet a pénzkeresésről.
Én erre azt mondta, hogy ezt nem tudom megcsinálni. Nekem másról kell írnom.
"Azt senki sem veszi meg! Ez semmi, csak mese. Nem érdemes foglalkozni ezzel a New Age-es zagyvasággal."
De én erről akarok írni, ezt élem meg, érzem, annyira izgalmas... Emlékszem, hogy amikor elküldtem neki az ajánlót, azt mondta, hogy jól van, elküldöm. De mellőztek, és alig adtak előleget, mert nem hittek benne. De én nekilendültem. Volt egy erős megérzésem, hogy valami többet tudok adni. Hogy valamit meg kell tennem, ami több volt, mint a javaslatok követése, és folytatni azt, amit már megtanultam, és elég jól értettem hozzá. Emlékszem, hogy amikor a váltás megtörtént, igaz, hogy ott volt egy kicsit a félelem, de ekkor éreztem a legszabadabbnak magam az életben. Nem érdekelt az, hogy fog-e kelleni az embereknek, hogy mennyi pénzt keresek, vagy felkerülök-e a bestseller listára. Ezek külső tényezőkké váltak. Inkább ők kergettek engem, mint én őket. Amit ezzel mondani akarok az az, hogy egyszer csak elérkezel arra a pontra az életedben, amikor a vezetést átadod egy náladnál hatalmasabb valaminek. Csak maradj összhangban azzal, ami az ittléted értelme, és maradj harmóniában a Szelemmel, Istennel, a Forrással és maradj ott! És ekkor kezdődik el életed értelmi szakasza. És ahogy már átléptél ide, már nincs visszaút.
Ezt a váltást, ezt a mozgást az ambíciótól az értelemig "életed délelőttjéből a délutánjába" általában megelőzi egy kvantumpillanatnak nevezett dolog. Talán furcsa, hogy egy ilyen fogalmat használok, de a kvantumpillanat olyan jellemzőkre utal, amit például Maslow csúcsélménynek nevezett. 
  1. ilyen jellemző a négy közül, hogy nagyon élénk. 
  2. hogy ez egy meglepetés. 
  3. hogy jótékonyak, mindig jó érzéssel járnak. 
  4. hogy tartós. Vagyis nem egy olyan valami, ami csak jön és megy is ki az ablakon. Veled marad örökre.
Például én abbahagytam az ivászatot, már huszonegy éve. El sem tudtam volna képzelni, hogy feladom, mert mindennap megittam két-három sört az elmúlt tíz, tizenöt, húsz évben. Nem emlékszem olyan napra, amikor ne ittam volna. De tudtam, hogy meg kell változnom. Hajnali 4:05 volt, még az óra kattanására is emlékszem. Felébredtem, és olyan volt, mintha egy szellő lett volna a szobámban, amit még soha nem tapasztaltam. Rózsaillat. Ez huszonegy éve volt, de el tudom mondani, mi lógott a bútor akasztóján, volt ott egy kis karikatúra is, még most is látom, mintha csak ma reggel történt volna. A pillanat élénkségét nem tudtam elfelejteni. Emlékszem mennyire meglepett az, ami akkor történt. Olyan volt, mintha valami erő kerített volna hatalmába és én csak ámulatba estem.
Stáb tagjai:  Tehát ha szerencsés vagy, akkor ez megtörténik veled?
Dr. Dyer: Nem, ennek semmi köze a szerencséhez. Ha megfelelő a pillanat, egy más állapotba kerülsz, más szinten éled az élteted. Pontosan az fog történni, aminek meg kell történnie. Az életed mélypontjai, amikor azt gondolod, hogy ennél rosszabb már nem is lehetne, gyakran pontosan erre van szükségünk, hogy egy magasabb szintre tudjunk emelkedni. 
Hadd adjak egy példát:
Az éppen leírt pillanat előtti este, kivittem a családomat, öt gyermekem és a feleségem egy vendéglőbe. Akkor is, mint mindig, amikor vendéglőbe mentem, nemcsak egy sört, hanem máris kettőt rendeltem. Ezt azért tettem, hogy amennyiben nincs ott a pincér, amikor a második sört akarom, akkor már meg is legyen. Erre a pincér azt mondja nekem, hogy "Elnézést uram, de nem szolgálhatok fel alkoholt. Tegnap este az egyik pincérünk egy kiskorúnak szolgált fel alkoholt, és felfüggesztették az engedélyünket."
Erre én: Gyerünk, menjünk innen! És felállítottam a gyermekeimet. A feleségem, akinek Isten tudja mennyi dolga volt, elég nehéz lehetett neki, de akkor úgy tűnt, semmi sem érdekel, mert nekem kellett a söröm.  És nálam senki sem volt fontosabb. Ezért hát elmentünk egy másik vendéglőbe. Emlékszem, lefekvés után folyton arra gondoltam, hogy mennyire szégyellem magam. A feleségem beszélni akart az esetről, de én hallani sem akartam. Nekem volt igazam... Na, ezt pont az ego csinálja, mindig igazat ad neked.
És azon az éjszakán az a tapasztalat, amit másnap hajnali 4:05-kor éltem meg, nemcsak hogy feladatta velem az alkoholt, hanem valószínűleg megmentette az életemet. Annyiféleképpen megváltoztatta az életemet. Ez csak azért történhetett meg, mert nyitott voltam. Nem hiszed el ezt, igaz?
Stáb tagjai: Nekem úgy hangzik, mintha az ember csak üldögélne, amíg valami kinyilatkoztatás rá nem köszönt.
Dr. Dyer: Ez nem a várakozásról szól. Tudod a Tao egyik legnagyobb tanítása, amit megtanultam, hogy megtanít, miként kell lágynak lenni, hogyan legyél rugalmas, hogy kell feladni néha az irányítást. Tao egyik nagy tanítása azt mondja, hogy "Add át magad az életnek."
Stáb tagjai: De te nem csináltál semmit.
Dr. Dyer: Ez a lényeg. Ide akarsz eljutni, amikor csak hagyod, hogy megtörténjen. A Felépülési Mozgalomban erre mondják azt, hogy "Engedd el magad, és engedd be Istent." Hagyni ezt a Forrást, - ami ott áramlik mindannyiunkban - hogy elvegezze a csodáját. Ez a csoda mindig a mi legjobb érdekünkben fog dolgozni, ha átadjuk neki magunkat. Ha nem avatkoznál bele az életed irányításába, csak hagynád, hogy alakítva légy. Ha eléred ezt a szintet, semmi sem marad elvégezetlenül. Mindaz, amire szükséged van, ott lesz neked. Ez egy titok legtöbbünknek, mert azt hisszük, hogy mindent nekünk kell csinálni. Nem érdekes az, hogyha megvolt minden, ami kellett az első kilenc hónapban, miért ne lenne ez igaz a következő kilencven évre? Mert beavatkozunk."

Káros anyagok a kozmetikumainkban

Antal Vali bionóm hatóanyag elemzővel Sebestyén Balázs és a Morning Show stábja készített egy riportot azzal kapcsolatban, hogy milyen káros anyagok talalhatóak a kozmetikumainkban. Nagyon ájanlom a figyelmetekbe:

1. rész
2. rész

Forrás: Antal Vali honlapja

2011. augusztus 5., péntek

Az egészséges életmódról

Amint már a bevezetőben is olvashattátok a blogom nemcsak az Angyalokkal és lelki egyensúlyunk megtalálásával, hanem az egészséges életmóddal is foglalkozik, amit én igen fontosnak tartok.
"Ép testben ép lélek" - ahogy a közmondás is tartja, és milyen igaza van!  Hiszen ez a két dolog kiegészíti egymást, e két dolog együttes megléte nélkül nem lehetünk mi emberek egy teljes egész. Ehetünk egészséges ételeket és használhatunk megfelelő pipere cikkeket, de ha szellemileg és lelkileg nem érezzük jól magunkat, akkor könnyen megbetegedhetünk annak ellenére is, hogy egészségesen élünk. És szerintem ennek az ellentettje is igaz: Hogyha lelkileg rendben vagyunk, de nem figyelünk oda arra, hogy mivel táplálkozunk és mit kenünk magunkra, könnyen megbetegedhetünk anélkül, hogy tudnánk mi okozta. Ezekre a dolgokra csakis és kizárólag mi tudunk odafigyelni, mert az élelmiszer-, gyógyszer-, kozmetikai- és egyéb termékek gyártóit nem érdekli az egészségünk, csakis és kizárólag a profit... Erről  a témáról sok érdekességet fogok még írni a blogomban, ajánlom figyelmetekbe! :)
Arra gondoltam, hogy először a kozmetikumokról írnék kicsit bővebben. Nálam úgy kezdődött a történet, hogy egy kisebb egészségügyi probléma kapcsán a párom édesanyja elküldött nekem egy weboldal címet, hogy esetleg ott találhatnék a problémámra valamilyen természetes gyógymódot. Ez az oldal Antal Valéria honlapja volt. Vali mesterkozmetikusként, illetve mestersminkesként dolgozott 25 éven át, amikor is úgy döntött, hogy fitoterapeutaként, aromaterapeutaként, bionom hatóanyag elemzőként és életmód tanácsadóként segít az embereknek megtalálni a szép és egészséges bőr titkát, és hogy hogyan élhetünk egy egészségesebb, kiteljesedett életet. Őt is megtalálta azonban korunk népbetegsége az allergia, és csak sok-sok vizsgálat után derült ki, hogy a szintetikus anyagokra allergiás. Emiatt aztán kozmetikusként nem tudott olyan anyagokkal dolgozni, melyek szintetikus hatóanyagokat tartalmaztak. Így a páciensei is kikerülték - nagy szerencséjükre - ezeket a mérgező anyagokat. Saját maga által főzött krémeket használt a vendégeken, melyek csakis természetes hatóanyagokat tartalmaztak.
Írtam korábban, hogy sok más végzettsége mellett Vali bionom hatóanyag elemző is. De pontosan mi is ez?! Nos ezzel kapcsolatban idéznék a weboldaláról néhány sort:
"2005 őszén elvégeztem a dr. Baumann- féle Bionom tanfolyamot – aminek köszönhetően hatóanyag elemző lettem. Dr. Baumann-ék egy svájci rákkutató intézetben azt kezdték el vizsgálni, hogy miért szaporodott fel a ’70-es évektől kezdve a bőrrákosok száma.
Nagyon sok mindenre ráfogják, hogy bőrrákot okoz, de leginkább a napsugárzást teszik felelőssé ezért. Pedig - gondoljunk bele -, ha a napsugárzás ennyire káros lenne, akkor miért nem halt ki az emberiség ez elmúl pár ezer évben? És miért a városi ember lesz bőrrákos, miért nem az útépítő munkás, vagy a földeken dolgozó emberek, akiket egész álló nap perzsel a napsugár? A kutatók elkezdtek vizsgálni és analizálni olyan rákos bőrszöveteket, amelyek kialakulásáért eddig a napsugárzást bántották, és megdöbbenve vették észre, hogy ezekben a rákos szövetekben találhatóak olyan idegen vegyületek, amikről egyszerűen nem tudták, hogy hogyan kerültek oda, ugyanis a szervezet nem tartalmazza őket. Kíváncsiak lettek arra, hogy - ugyan már - mik ezek az anyagok, és hogyan kerültek vajon oda. Egy vegyészprofesszor analizálása után megdöbbenve szembesültek azzal a ténnyel, hogy ezek a vegyületek a kozmetikumok 90%-ában megtalálhatóak. Ez a felismerés rádöbbentette őket arra, hogy rengeteg olyan adalékanyag van a kozmetikumokban, ami a szervezetbe és a bőrbe jutva rákot okoz. Pláne akkor okoz rákot, hogyha érintkezik UV sugárzással, ugyanis az UV sugárzás hatására létrejöhet egy új vegyület, ami elindít egy karcinogén folyamatot. Tehát nem biztos, hogy maga a vegyület rákkeltő, csak akkor, ha UV sugárzás éri, ugyanis elindul egy olyan kémiai átalakulás, amely beindítja a rosszindulatú szövetburjánzást. Ami még ennél is megdöbbentőbb, hogy van egy vegyület, amit úgy hívnak, hogy Octyl Methoxycinnamate (4-metoxi-cimetsav-2-oktil-észter), amit minden egyes mellrákos szövetben megtaláltak. És ez a vegyület adja a napozószerek UV faktorszámát. Érdekes paradoxon, nem? Vannak napozószerek, amiknek az UV faktor-számával akarnak minket védeni a napsugárzás káros hatása ellen, és közben pont ezek a szerek azok, amik elindítják a rákosodási folyamatot."
A Bionómiáról további információ Vali honlapján érhető el.

Fogadd el a Teremtő ajándékait és segítségét!

Egy nagyon tanulságos történetet osztok most meg Veletek, melyet a Váltsd valóra a legvadabb álmaidat! című könyvben olvastam:
"Létezik egy nagyon-nagyon régi történet egy emberről, akit elragadott az áradás.
A férfi a teraszán ült. Már körülvette a víz, amikor egy mentőcsónak közeledett. A benne ülő önkéntes szólt a férfinak, hogy szálljon a csónakba, mert a folyó még mindig árad.
Az istenfélő férfi azt mondta:
- Köszönöm, nem. Az Úr majd megóv engem.
A csónak így nélküle ment tovább. Két órával később, a férfi felment az emeletre, mert a földszint már víz alá került. Ezúttal a seriffhelyettes kormányozta a csónakját az ablaka mellé, és arra kérte, hogy szálljon be, mert a folyó vízszintje még mindig emelkedik.
A férfi ismét elutasította a segítséget, és azt mondta:
- Köszönöm, nem. Az Úr majd megóv engem.
Így ez a csónak is kénytelen volt nélküle továbbmenni. Egy órával később, amikor a víz még magasabbra emelkedett, a férfi kimászott a tetőre. Egy helikopter szállt fölé, és ledobtak neki egy kötéllétrát. A férfi ismét elutasította a segítséget, és felkiabált a pilótának:
- Köszönöm, nem. Az Úr majd megóv engem.
A helikopter erre otthagyta. A férfi tehát meghalt, és a mennybe jutott. Ott aztán lehetősége nyílt egy rövid beszélgetésre Istennel.
- Drága Uram. Hű szolgád voltam egész életemben. Mindig feléd fordultam, és csak feléd - mondta a férfi.
Az Úr egyetértően bólintott, és így szólt:
- Igen, ez igaz.
- De akkor - folytatta a férfi - miért hagytál meghalni abban a szörnyű árvízben?
Az  Úr a fejét csóválva azt mondta:
- Én nem szántam halált neked. Küldtem két csónakot és egy helikoptert. Mi mást akartál még?"

2011. augusztus 2., kedd

Honnan tudod, hogy jó döntést hoztál az életedben?

Az ember olyan bizonytalan, sosem tudja eldönteni mit is akar igazán, milyen irányba induljon el, s ha elindult vajon jó utat választott-e. Az-e a helyes irány? Ezekről a kérdésekről Dr. Dyer "A váltás" című filmben így beszél:

Stáb tagjai: Miből tudod, hogy igazi énedre alapozva döntöttél?
Dr. Dyer: Figyelsz az érzéseidre. Stresszes vagy? Nyugtalan vagy? Félsz? Dühös vagy? Jól érzed magad? Úgy érzed, hogy van valami célod? Úgy érzed, van értelme az életednek? Ha tetted igazi énedből ered, boldogság tölt el. 
Stáb tagjai: De mi van az ambíció jó oldalával? Úgy értem, hogy én filmeket készítek. Nem segít az ego? Vagyis, ha csak a sodrással mennék, még egy film sem készült volna el...
Dr. Dyer: Azért jutsz erre a következtetésre, mert az egódra alapozva gondolkodsz. Tény, hogy ennél jobb filmeket is tudnál készíteni, ha magasabb tudatszintről indulnál ki. Képzeld el, hogy képes vagy az életedet, a munkádat, és minden tettedet, erre a dharmának nevezett dologra alapozni. 
Stáb tagjai: Mi a dharma?
Dr. Dyer: A dharma az a spirituális elv, amely szerint életünknek célja van, ahogy egy rágcsálónak, vagy madárnak is van dharmája. Mindennek van célja. És amikor tudatosul benned, hogy ez a cél irányítja az életedet, akkor megvan a dharmád. A dharmád az a valami, ami szerint éled az életed. Az ego folyamatos használata helyett, egyszer csak azt mondod: "Ez a küldetésem." Én ezt belső hívásnak nevezem. 
Stáb tagjai: Honnan tudod, hogy mi a dharmád? Mi van, ha képtelen vagy megtalálni a dharmádat? 
Dr. Dyer: A dharmád nem az a valami, amit valaha is meg fogsz találni. A dharmáddal mindig kapcsolatba leszel, az a Te Isteni küldetésed. Valami, amivel összhangban vagy egész életedben. Csak az ego eddig távol tartott tőle.
Stáb tagjai: Hogy segít ez nekem megtalálni a páromat?
Dr. Dyer: Nem kell megtalálnod a párodat. Ha úgy élsz, amiről beszélek, megérted, hogy minden tökéletesen alakul. Bárki is jelenjen meg az életedben, tökéletes lesz az időzítése. Te Isten gyermeke vagy, egy spirituális lény, nem kell ezt senkinek sem bizonyítania.

Az ego további oldalai

Az előző bejegyzésemben írtam arról, hogy Dr. Wayne W. Dyer, A váltás - Az ambíciótól az értelemig, Az életcélod megtalálása című filmjében hogyan vélekedik az egóról. A film további részében tovább "boncolgatja" ezt a témát, és nagyon érdekes összefüggéseket mutat be az ego és a között, hogy miért nem találjuk az életcélunkat.
"Az ego másik oldala az a gondolat, hogy nemcsak az vagyok, amim van, hanem az is amit csinálok, és amit csinálok válik azzá, amit eredménynek nevezünk. Márpedig, ha azt hisszük, hogy azok vagyunk, amit csinálunk, felőröl bennünket az a gondolat, hogy a sikerünk, az értékünk, az emberi méltóságunk attól függ, hogy mit értünk el. Emiatt több pénzt kell szereznem, el kell érjem, hogy előléptessenek, versenyeznem kell mindenkivel, aki meg akar fosztani a javaimtól. Folyton folyvást ezt tanítják. Erre nevelik a fiataljainkat, amikor atléták akarnak lenni: "Az a legfontosabb, hogy első legyél!" Ha pedig az elsők vagyunk, akkor mindenkinél jobbak vagyunk. Folyton ezt a versengést éljük meg, mert azt hisszük, hogy egy olyan világban élünk, ahol versenyezni kell. Ezt az EGO mondja. 
A harmadik oldala az egónak azt mondja, hogy az vagyok, amit mások gondolnak rólam. Vagyis a hírnevem vagyok. Ez különösen érvényes azokra a fiatalokra, akiket arra tanítottak, hogy úgy kell öltözni, ahogy a többiek. Ha nem tetszel az embereknek, akkor valami baj van Veled. Ha így élsz, akkor minden fordulat megváltoztat. Ez különösen érvényes a nőkre, főként a család vonatkozásában. Kultúránkban, társadalmunkban a nőket gyakran arra nevelik, hogy csak a család vonatkozásában tudsz beteljesülni. Milyen vagy mint lány, mint anya, mint nagymama. Ez minden nő életének fontos és meghatározó lehet, ha ezt választja, de nem feltétlenül az egyetlen lehetőség. Sok nő érzi ott legbelül a hívást, hogy valami szépet alkossanak, hozzájáruljanak a léthez. De a legtöbbször ezt figyelmen kívül hagyják... Én csak bátorítani tudom a nőket, hogy ne hagyják figyelmen kívül ezt a belső hangot. Ne nyomják el azt az oldalukat, amely azt mondja: "Azért vagy itt, hogy valami nagyot alkoss." És pontosan annyira megillet titeket, pont annyi jogotok van ezt tenni, mint bárki másnak. 
Azután eljutunk az ego későbbi oldalához, ami a "különválásról" beszél. Az egónak egy igen erős hitrendszere van, ami szerint, az ami vagyok, el van különítve mindenki mástól. Az ego másik oldala arra tanít bennünket, hogy el vagyok szakítva mindentől, ami hiányzik az életben. Mindentől, amit szeretnék. És végül az ego megtanítja a legszörnyűbb tévedést. Arra tanít bennünket, hogy el vagyunk választva Istentől. 
Az egyik legegyszerűbb megértés, amit akkor sajátítasz el, amikor átváltasz az élet értelmi szakaszába, az annak a megértése, hogy egy Forrásból érkeztél. Nevezhetjük Istennek, vagy Tao-nak, nem ez a fontos. Ez a Forrás mindenhol ott van, sehonnan sem hiányzik. Ott kell legyen, mert Ő teremt mindent. Minden ebből a Forrásból érkezik. Akkor tehát bennem is ott kell lennie, ha mindenhol ott van. És ha itt van bennem, akkor ott van bármiben, ami hiányzik az életemből. Ha ezt tudatosítod, akkor felismered, hogy mindaz, ami hiányzik az életedből, és szeretnéd, ha meglenne, már ott van a lelkedben. Csupán meg kell találnod az erre való ráhangolódás egy módját, és tudatosítanod kell azt, hogy már kapcsolatban állsz vele, csak el kell indítanod az útján. 
Életünk értelmi szakaszában vesszük ugyanazokat az egós elveket, amiket délelőtt megtanultunk, ami csak a versenyről, nyerni akarásról, a mindenkinél jobbnak levésről szólnak, és próbáljuk alkalmazni őket. Ennek következtében, végül egy hazugságban élünk. Mert, ami igaz volt délelőtt, délutánra már hazugsággá vált. Az a gond, hogy nem igazán tudjuk, miként lépjünk át életünk értelmi szakaszába. Ekkor kell megtanulni visszamenni abba az első kilenc hónapba a fogantatástól a születésig. Lao-ce beszél erről a Tao Te King-ben. "Add át magad az életnek!" Azt mondja: "A Tao tétlen, mégis mindent végbevisz." Ekkor lenne jó a megadás állapotába kerülni, tudva azt, hogy nem vagyunk egyedül és lesz iránymutatás. 
Van egy természetünk, amelyben megbízhatunk, ez nem valami, amivel mindig bajunk kell legyen. Nem valami, amit mi nekünk kell uralnunk. Add át magad az életnek, mintsem Te vedd át az irányítást! Amint belépünk az életünk értelmi szakaszába, elkezdünk egy dharma megvalósításán gondolkodni, egy életsors, egy belső elhivatás betöltésén, amit csak mi érzünk magunkban. Senki sem tudja Neked megmondani, hogy mi is az, de ha érzed és tudod, akkor a győzni és jobbnak lenni akarás a háttérbe szorul a beteljesülés érzésével, és az élet értelem szerinti élésével szemben.

2011. augusztus 1., hétfő

A váltás - Az életcélod megtalálása

Néhány napja megnéztem egy fantasztikus filmet Dr. Wayne W. Dyer-től. A címe: A váltás - Az ambíciótól az értelemig, Az életcélod megtalálása (The shift - Ambition to Meaning, Finding your life's purpose).
Dr. Dyer egy nemzetközileg is nagyon elismert író és előadó az önfejlesztés területén. 30 könyv szerzője (Pl.: "Változtasd meg gondolataidat, változtasd meg az életed", "A szándék hatalma", "Inspiráció") készített hanganyagokat, CD-ket, videókat ebben a témában és meghívták több ezer televíziós és rádiós műsorba. Dr. Dyer az oktatási tanácsadás területén doktorált és társprofesszor volt a St. John's Egyetemen, New York-ban. A rajongói a "motiváció atyjának" hívják. Annak ellenére, hogy a gyermekkorát árvaházakban és nevelőotthonokban töltötte, legyőzte a sok akadályt, hogy álmait valóra váltsa. Most azzal tölti ideje jelentős részét, hogy megmutassa másoknak, hogyan tegyék ugyanezt. 
Ebben a filmben is rengeteg hasznos információt oszt meg velünk arról, hogy mi a fontos az életben, s hogyan találjuk meg az életcélunkat. Sokat beszél arról, hogy mi az ego és hogyan "kezeljük". Ezekből a gondolatokból szeretnék néhányat megosztani Veletek!
Dr. Dyer azzal kezdi a filmet, hogy érdekes volt számára az, hogy az utóbbi időben sokan kérdeznek tőle az életcélról és az élet értelmének megtalálásáról. Hogy mi is az tulajdonképpen, és mikor találják meg. Ezt mondja erről:
"Én mindig úgy éreztem, hogy az élet értelme az, hogy boldog legyél, hogy élvezd az életedet. Hogy elérj oda, ahonnan nem akarsz megint máshová eljutni. Annyian élnek küszködve, próbálván elérni oda, ahol nincsenek jelenleg. De valahogy soha nem érkeznek meg. 
Az életcél megtalálásának egyik megértési módja, a természethez való visszatérés, hogy felismerd a saját magad természetét. Egy pár éve írtam egy könyvet: Változtasd meg gondolataidat, változtasd meg az életed címmel, ami azon ókori tanításokon alapszik, melyeket Lao-ce a Tao Te King-ben írt le. Lao-ce arra emlékeztet bennünket, hogy minden élő az élettelenből ered. Jézus mondja az Újszövetségben:  A lélekben van az élet. Hogy nem is a szüleidtől származol. Te és igazából mindannyian erről a Léleknek nevezett helyről származunk. Amikor megjelentél ebben a világban, egy csipetnyi emberi protoplazmából indultál el. Egy foltocskából, ha jobban tetszik. Tulajdonképpen Te az vagy, ami abból a kis foltból lett. Mindaz amire szükséged volt, megvolt ott abban a kis foltban. Az egyik legfontosabb metafora, amit valaha is használtam, hogy az életed első kilenc hónapjában, a fogantatásod pillanatától egészen a születésedig, minden el volt intézve Neked. Nem volt semmi feladatod. Nem emésztetted magad a szemszín, vagy testalkat miatt. Ezt mind elrendezték Neked. Te csak megadod magad. Én ezt "jövő vonzásnak" nevezem. Ez vonz, húz Téged, abba az irányba, amivé Neked válni kell. Amennyiben minden, ami a fizikai úthoz kellett már megvolt ott bent, akkor miért ne lenne meg az utazás többi részére is? Az életcélod is ott van. Az egész személyiséged ott van bent. Mindaz, amivé válnod kell nemcsak fizikailag, hanem teljes egészében. []
Ránézünk szülőként erre a gyönyörű kis teremtésre - nyolc gyermekem van, többször megéltem már - hogy nézed ezt a gyönyörű gyereket és megszólalsz magadban: "Nagyszerű munka Istenem! Csodálatos! Jobb nem is lehetne." "Mostantól átvesszük." És akkor körbevesz az a sok ember, a család, a kultúránk, bárhová is megyünk, és azt mondják, hogy nem igazán bízhatunk abban, amik vagyunk. Valami rajtunk kívüliben kell bíznunk. És elindultunk az ambíció felé. Amikor azt mondod, hogy "Mostantól átvesszük", egyszerűen veszed ezt a tökéletességet és kirekeszted a Teremtőt.
"Edge God Out" = Eltávolítod az Istent. E-G-O, vagyis EGO.
Az ego az a részünk, ami elkezdi azt mondani, hogy nem egy tökéletes isteni teremtés vagy, Isten része, akiből jöttél. Azt mondja, hogy "Az vagy, amid van". Ez elkezdődik gyerekként a játékainkkal, aztán jön a bankszámla, majd minden vagyonunk. Észre sem vesszük, és a vagyonunkkal azonosítjuk önmagunkat. Elkezdjük azt hinni, hogy minél több mindenünk van, annál értékesebbek vagyunk. Tehát olyan életet élünk, amelyben gyermekeinket beleneveljük egy olyan kultúrába, amely nagy hangsúlyt fektet a TÖBB-re. Ez szinte az ego mantrájává válik. Szerezz minél többet. És minél több mindened van, annál jobban félsz attól, hogy elveszik Tőled. Egyre fontosabb feladattá válik a vagyon megőrzése és gyarapítása. Ebben az a dilemma, hogy amennyiben azonosulsz a vagyonoddal, és a dolgok eltűnnek, akkor aki Te vagy, az is eltűnik."