2011. augusztus 1., hétfő

A váltás - Az életcélod megtalálása

Néhány napja megnéztem egy fantasztikus filmet Dr. Wayne W. Dyer-től. A címe: A váltás - Az ambíciótól az értelemig, Az életcélod megtalálása (The shift - Ambition to Meaning, Finding your life's purpose).
Dr. Dyer egy nemzetközileg is nagyon elismert író és előadó az önfejlesztés területén. 30 könyv szerzője (Pl.: "Változtasd meg gondolataidat, változtasd meg az életed", "A szándék hatalma", "Inspiráció") készített hanganyagokat, CD-ket, videókat ebben a témában és meghívták több ezer televíziós és rádiós műsorba. Dr. Dyer az oktatási tanácsadás területén doktorált és társprofesszor volt a St. John's Egyetemen, New York-ban. A rajongói a "motiváció atyjának" hívják. Annak ellenére, hogy a gyermekkorát árvaházakban és nevelőotthonokban töltötte, legyőzte a sok akadályt, hogy álmait valóra váltsa. Most azzal tölti ideje jelentős részét, hogy megmutassa másoknak, hogyan tegyék ugyanezt. 
Ebben a filmben is rengeteg hasznos információt oszt meg velünk arról, hogy mi a fontos az életben, s hogyan találjuk meg az életcélunkat. Sokat beszél arról, hogy mi az ego és hogyan "kezeljük". Ezekből a gondolatokból szeretnék néhányat megosztani Veletek!
Dr. Dyer azzal kezdi a filmet, hogy érdekes volt számára az, hogy az utóbbi időben sokan kérdeznek tőle az életcélról és az élet értelmének megtalálásáról. Hogy mi is az tulajdonképpen, és mikor találják meg. Ezt mondja erről:
"Én mindig úgy éreztem, hogy az élet értelme az, hogy boldog legyél, hogy élvezd az életedet. Hogy elérj oda, ahonnan nem akarsz megint máshová eljutni. Annyian élnek küszködve, próbálván elérni oda, ahol nincsenek jelenleg. De valahogy soha nem érkeznek meg. 
Az életcél megtalálásának egyik megértési módja, a természethez való visszatérés, hogy felismerd a saját magad természetét. Egy pár éve írtam egy könyvet: Változtasd meg gondolataidat, változtasd meg az életed címmel, ami azon ókori tanításokon alapszik, melyeket Lao-ce a Tao Te King-ben írt le. Lao-ce arra emlékeztet bennünket, hogy minden élő az élettelenből ered. Jézus mondja az Újszövetségben:  A lélekben van az élet. Hogy nem is a szüleidtől származol. Te és igazából mindannyian erről a Léleknek nevezett helyről származunk. Amikor megjelentél ebben a világban, egy csipetnyi emberi protoplazmából indultál el. Egy foltocskából, ha jobban tetszik. Tulajdonképpen Te az vagy, ami abból a kis foltból lett. Mindaz amire szükséged volt, megvolt ott abban a kis foltban. Az egyik legfontosabb metafora, amit valaha is használtam, hogy az életed első kilenc hónapjában, a fogantatásod pillanatától egészen a születésedig, minden el volt intézve Neked. Nem volt semmi feladatod. Nem emésztetted magad a szemszín, vagy testalkat miatt. Ezt mind elrendezték Neked. Te csak megadod magad. Én ezt "jövő vonzásnak" nevezem. Ez vonz, húz Téged, abba az irányba, amivé Neked válni kell. Amennyiben minden, ami a fizikai úthoz kellett már megvolt ott bent, akkor miért ne lenne meg az utazás többi részére is? Az életcélod is ott van. Az egész személyiséged ott van bent. Mindaz, amivé válnod kell nemcsak fizikailag, hanem teljes egészében. []
Ránézünk szülőként erre a gyönyörű kis teremtésre - nyolc gyermekem van, többször megéltem már - hogy nézed ezt a gyönyörű gyereket és megszólalsz magadban: "Nagyszerű munka Istenem! Csodálatos! Jobb nem is lehetne." "Mostantól átvesszük." És akkor körbevesz az a sok ember, a család, a kultúránk, bárhová is megyünk, és azt mondják, hogy nem igazán bízhatunk abban, amik vagyunk. Valami rajtunk kívüliben kell bíznunk. És elindultunk az ambíció felé. Amikor azt mondod, hogy "Mostantól átvesszük", egyszerűen veszed ezt a tökéletességet és kirekeszted a Teremtőt.
"Edge God Out" = Eltávolítod az Istent. E-G-O, vagyis EGO.
Az ego az a részünk, ami elkezdi azt mondani, hogy nem egy tökéletes isteni teremtés vagy, Isten része, akiből jöttél. Azt mondja, hogy "Az vagy, amid van". Ez elkezdődik gyerekként a játékainkkal, aztán jön a bankszámla, majd minden vagyonunk. Észre sem vesszük, és a vagyonunkkal azonosítjuk önmagunkat. Elkezdjük azt hinni, hogy minél több mindenünk van, annál értékesebbek vagyunk. Tehát olyan életet élünk, amelyben gyermekeinket beleneveljük egy olyan kultúrába, amely nagy hangsúlyt fektet a TÖBB-re. Ez szinte az ego mantrájává válik. Szerezz minél többet. És minél több mindened van, annál jobban félsz attól, hogy elveszik Tőled. Egyre fontosabb feladattá válik a vagyon megőrzése és gyarapítása. Ebben az a dilemma, hogy amennyiben azonosulsz a vagyonoddal, és a dolgok eltűnnek, akkor aki Te vagy, az is eltűnik."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése