2011. július 23., szombat

Hogyan meditáljunk

Amikor először elkezdtem a meditációval foglalkozni, egyből belevetettem magam a sűrűjébe. Szereztem mindenféle CD-ket, például agykontrollosat, agyhullámstimulálósat stb., de valahogy mégsem éreztem magam teljesen ellazulva és nem éreztem úgy, hogy sikerült igazán lemennem alfa szintre. Amikor a CD-ken azt mondták, hogy már teljesen ellazultál és most képzeld el magad egy gyönyörű helyen, ahol nagyon jól érzed magad, én még csak ott jártam, hogy próbáltam valamennyire ellazulni, de így lemaradtam a lényegről... Aztán a kezembe került egy nagyon hasznos könyv "A meditáció bibliája", Madonna Gauding-tól. Ebben a könyvben az írónő összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat a meditációval kapcsolatban, s főleg az alapokra helyezi a hangsúlyt. Azt írja, hogy mielőtt nekikezdünk a meditációnak előtte végezzünk relaxációs gyakorlatokat, hogy rá tudjunk hangolódni a meditációra és egy kicsit lecsendesítsük a gondolatainkat. Elég akár 5 perc relaxáció is, melynek segítségével hatékonyabbá tehetjük a meditációt.
  • Ennek egyik nagyszerű módja, ha hallgatunk egy kis nyugtató zenét. Nyújtózzunk ki és adjuk át magunkat a zenének. Ha úgy érezzük, hogy készen állunk a meditációra, akkor helyezkedjünk el kényelmesen a meditációs pozíciónkba (lehetőleg ülve) és már kezdhetjük is.
  • Egy másik módja a relaxálásnak az, hogy lefekszünk az úgynevezett "holttest pozícióba" vagy más néven a szavászana jógapozícióba. Ez abból áll, hogy egy matracon vagy egy törölközőn hanyatt fekszünk a padlón. A kezünket tenyérrel felfelé kényelmesen letesszük magunk mellé. Majd pedig tudatosan ellazítjuk minden izmunkat a lábujjunktól a fejünk tetejéig. Maradjunk még ebben a pozícióban néhány percig, majd ha úgy érezzünk készen állunk a meditációra, kezdjünk hozzá.
A relaxáció segítségével már sokkal lazábban tudunk hozzákezdeni a meditációhoz, mely így még hatásosabb lehet. Az első és egyik legfontosabb meditáció a "légzés meditáció". Ez elég viccesen hangozhat első olvasatra, hogy egyszerűen csak lélegezni kell, hiszen minden pillanatban ezt tesszük. Nade nem mindegy, hogy hogyan tesszük ezt. Már az ókori buddhisták és hinduk is ezt a meditációt végezték, mert ennek segítségével irányítani tudták csapongó elméjüket. Agyunkat minden pillanatban folyamatosan bombázzák a gondolatok, melyek hol pozitívak, hol negatívak. Ennek a meditációnak a segítségével megtanítjuk az elménket egyszerre csak egy dologra koncentrálni. És hogy ez miért jó? Azért, mert ha képesek vagyunk egy bizonyos dologra koncentrálni, akkor természetesen arra fókuszálhatunk amire csak akarunk. Ekkor tudnak felszabadulni bennünk olyan energiák, melyek teremtő erővel bírnak. S ki ne akarna egy csodálatos, nyugodt életet? Akkor fogadjuk el, hogy a múlt már elmúlt, a jövő még nem létezik, és csakis a jelen van, s jelen gondolatainkkal teremtjük meg a jövő eseményeit. 


A légzés meditáció alkalmával a relaxáció után üljünk le keresztbe tett lábbal egy párnára, egyenes háttal. Az állunkat tartsuk a padlóval párhuzamosan. A szemünk izmait engedjük el, de ne csukjuk be a szemünket, hanem nézzünk magunk elé körülbelül egy méternyire. A kezünket pihentessük a térdünkön kényelmesen.
Lélegezzünk az orrunkon át, de inkább a hasunk, mint a mellkasunk segítségével. Próbáljunk meg teljesen ellazulni. 
Majd számoljuk a kilégzéseinket, s ha tízhez értünk, kezdjük újra. Persze sok-sok gondolat fog időközben érkezni, de ezekre ne figyeljünk, s hagyjuk őket szertefoszlani.
Ez a gyakorlat tartson körülbelül 10 percig, s gyakoroljuk mindennap reggel és este.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése