2011. július 20., szerda

Mi is a meditáció?

Sokan mikor meghallják azt a szót, hogy meditáció, valami nagyon misztikus dolog jut az eszükbe, ami a keletről származó vallásokhoz kapcsolható. Lelki szemeik előtt megjelenik egy tibeti bölcs, aki ülő testhelyzetben, a lábát furcsán perec formában tartja és hihetetlen nyugodtság árad belőle. Sokan úgy gondolják, hogy a meditációt csak szent emberek gyakorolják. Szerencsére ez nem így van. Bárki bármikor végezheti a meditációs gyakorlatokat, függetlenül attól, hogy vallásos-e az illető vagy sem.
A meditáció egyszerűen az elme összpontosítása. Amikor egyszerűen csak zenét hallgatunk, vagy egy könyvet olvasunk, vagy akár tévét nézünk, akkor is egyfajta meditációt végzünk. Ekkor arra a bizonyos dologra koncentrálunk, amit éppen csinálunk. Ha például azon gondolkodunk, hogy a párunkkal reggel veszekedtünk és kielemezzük magunkban, hogy miért is történt, az is meditáció.
Gondolataink folyamatosan áramlanak és változnak egyik pillanatról a másikra, attól függően, hogy milyen külső illetve belső hatások érnek minket. Ha például híradót nézünk és éppen egy olyan esemény szemtanúi vagyunk, ami felidegesít bennünket, akkor ez egy negatív hatást gyakorolhat ránk, mely akár kihathat az egész napunkra. De ha pozitív tartalmú műsorokat nézünk, akkor ezek akár felvillanyozhatják az egész napunkat. Életünk minden pillanata azon keresztül alkotja meg és építi valóságunkat, amit a környezetünkről gondolunk, és amit magunkból építünk belőle.
Mivel életünk minden percében állandóan gondolkodunk, miért is ne irányíthatnánk elménket tudatosan pozitív és hasznos dolgok felé, melyek előre visznek minket az életben? Miért is ne használjuk a meditációt arra, hogy egy nyugodtabb, boldogabb életet teremtsünk magunknak?
A meditáció nem valami misztikus és elérhetetlen dolog, bárki bármikor végezheti. Így testi, szellemi és lelki szinten is gyarapíthatjuk képességeinket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése