2011. július 12., kedd

A vallásokról

Dr. Doreen Virtue így ír az Angyali útmutatás című könyvének bevezetőjében:
"Ez egy felekezetekhez, vallási hovatartozáshoz nem kötött, spirituális önsegélyező kézikönyv. Ugyanúgy szól minden vallás, hit és hitrendszer követőinek, mint az ateistáknak. Nem kifejezetten vallásról szól, bár a szöveg nagy része emlékeztetheti az olvasót a vallásos terminológiára. Olyan spirituális alapelvekről lesz szó, melyek segítségünkre lehetnek mindennapi életünkben.  []
Amikor a szövegben a Teremtőnkről esik szó, az Isten nevet és a hímnemű névmásokat alkalmazom. Ez semmi esetre sem jelenti azt, hogy én Istent hímnemű személynek tartanám. Számomra a Teremtő egy androgün, szeretetteli erő, nem pedig nő- vagy hímnemű személy. Csak a nyugaton elterjedt megszokás miatt alkalmazom a hímnemet, és hogy elkerüljem a nyelvtanilag nehézkes kifejezéseket. Ha az olvasónak valamilyen más név kifejezőbb, vagy nő- illetve semleges nemű utalásokkal szívesebben találkozna, akkor remélem, szabadon behelyettesíti majd a megfelelő részeket saját hitrendszerét leginkább tükröző kifejezésekkel."
Doreen a Fényküldöttek útja című könyvében leírja, hogy 10 éves volt, amikor Észak Hollywoodból átköltöztek Escondidóba, mert a szülei aggódtak a Los Angeles környéki növekvő bűnözés, szmog és forgalom miatt. Nehéz volt megszoknia az új helyzetet, mert el kellett hagynia a régi barátait, és a megszokott környezetét. Az új iskolában kitöltött tesztek alapján negyedik osztályból átíratták a hatodikba, de ennek nem igazán tudott örülni, mert így ő volt az osztályban legkisebb. Nem igazán fogadták be, ódivatúnak találták a haját és az öltözködését. Mindeközben az édesanyja csatlakozott a Christian Science (Keresztény Tudomány) nevű gyülekezethez, melyet ő már ismert korábbról is az édesanyja révén, aki ezen egyház tagja volt éveken át. Doreen is eljárt az öccsével a vasárnapi iskolába, melyet már az elejétől kezdve igazán megkedvelt. Azt írja: "Fantasztikus tanáraink voltak, akik minden héten történeteket meséltek arról, hogyan befolyásolja elménk a valóságunkat." Ez nem pont úgy hangzik, mint amit megszokhattunk egy keresztény misén, ugye?! :) Hát igen, ez a vallás teljesen más oldalról közelíti meg a dolgokat. Ez a vallás New Though (Új Gondolat) nevű mozgalomhoz tartozik, melyet gyakran Phineas Quimby (1802-1866) spirituális gyógyító nevéhez kötnek. Egyik cikkében ezt írja Quimby:
"Minden betegség az ember találmánya, egy sem létezik a Bölcsességben. Azok számára azonban, akik hisznek benne, valóság. Egészséges emberek számára különösnek tűnhet, hogy hiedelmeink hatással vannak ránk. Az az igazság, hogy nem is állunk másból, mint hiedelmekből. Ez az ember minden tőkéje és árukészlete. Ez minden, ami megváltoztatható, és mindet magába ölel, amit az ember alkotott, vagy valaha alkotni fog. Az emberek valahogy soha nem gondolkoztak el azon, hogy felelősek saját hiedelmeikért. Ha analizálják hiedelmeiket, megismerik önmagukat, és ez az ember leghatalmasabb tudománya. Van egy dolog, amiről nem tud az ember. Ez pedig a következő: saját hiedelmei miatt szenved, nem tudatosan, de önmaga hozzájárulásával."
Mary Baker Eddy, Quimby betege és egyben tanítványa alapította meg a Christian Science vallást, melyben vegyítette Quimby eszméit, saját belső meglátásaival az Isten, az ember és a betegség eredetéről. A gyógyító kezelések során az egyház előírja az imát és pozitív megerősítéseket. Ezek a pozitív gondolatok úgy gyógyítanak, hogy segítenek átváltoztatni gondolatainkat a félelemből a szeretetbe. "Amint elengedjük a félelmet, és az élet változatlan valóságára koncentrálunk (harmóniára, egészségre és boldogságra) a külső körülmények visszatükrözik szeretetteljes elvárásainkat. Ahogy a megerősítő szavak gyógyítják gondolatainkat, az ok-okozat törvénye gondtataink eredményeképpen felfedi előttünk a gyógyult világot."

Az Angyal terápia című könyvének összefoglalójában Doreen ezt írja:
"Elérkezett az ideje, hogy újra áttekintsük és felfrissítsük emlékeinkben az ősi bölcsességen alapuló természetes gyógymódokat. Azután, hogy több évszázadon át félelemkeltő üzeneteikkel agymosásban részesítettek bennünket a vallási és politikai élet szereplői, akik ezáltal kívánták megerősíteni mindenek feletti hatalmukat, most újból visszaszerezhetjük spirituális és gyógyító képességeinket.
A tudomány alátámasztja az ősi bölcsességet, és kutatásokkal igazolta, hogy a napfény, a kristályok, az ima, az energiagyógyászat és a színek jótékony hatással vannak az egészségre. A nagyobb, központi kórházak és gyógycentrumok ma már "teljeskörű egészségügyi szolgáltatást" kínálnak, ezt a megnevezést használják a spirituális és energiagyógyászatra. Az orvosok kristályokkal működő eszközöket használnak, valamint UV-sugarat és színeket alkalmaznak a gyógyító eljárások során, kiváló eredménnyel. A háziorvosok tornát, meditációt és stresszcsökkentő tanfolyamokat írnak elő betegeiknek a kezelés részeként. A pszichológusok hipnoterápiát alkalmaznak pácienseiknél, fizikusok és asztrológusok pedig belső látásukhoz folyamodnak kiegészítésképpen.
Ez az új világ, mely egy rendkívül régi bölcsességre támaszkodik. Újra felfedezzük Atlantisz - és még korábbi civilizációk - gyógyítói bölcsességét."
További üzenetek a könyvből:
"Az ősi gyógyító templomok és szent imahelyek mindig a szabadban voltak. A kereszténység építtette az első sötét, tetővel fedett templomokat, a természeti hatásoktól való védelem nevében. []
...élénken emlékeztem arra az időre, amikor minden istenimádatot és spirituális szertartást a szabadban végeztünk. Kint a zöldben, a friss levegőn táncoltunk, énekeltünk és imádkoztunk - az időjárással mit sem törődve. [] A formális vallások bevezetése megváltoztatta mindezt. Régi módszereinket "pogány" névvel illették, és minden, ami akár csak a legközvetettebb módon is pogányságra emlékeztetett, szigorúan tiltott lett. Hadjáratok indultak, hogy meggyőzzék az embereket: a pogányság ördögimádat. Az istenimádat formálissá, félelem és bűntudat alapúvá vált, sötét és áporodott levegőjű épületekbe szorult, ahová a kicsi ablakokon át alig árad be napfény."
"Éljetek teremtő és gyógyító erőtökkel! A különböző vallások eretnekségnek és hitszegésnek titulálták saját erőtök használatát. A bűntudat és a félelem még ma is ott van bennetek tudat alatt. Ide tartozik a félelem a tömegből való kiemelkedéstől, a különlegességtől, az egyediségtől. Ezeket gondolatban a lehetséges sérülésekkel társítjátok, ezért újra és újra erőszakot követtek el magatokon azzal, hogy nem mondjátok ki nyíltan az igazságot, nem nevezitek meg a problémákat, pedig látjátok őket. Saját magatokat kényszerítitek korlátok közé, elbújtok egy védőköpeny mögé, ahová csak annyi figyelem juthat be, amennyit ti beengedtek. A gyógyító energia szabadon rendelkezésre áll mindenkinek. Senkinek sincsenek kiváltságai."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése